Pizza receptem
Átlagos otthoni sütőben, de maxolva a nápolyi vonalat

Hozzávalók arányai tészta, és szósz
Elkészítés pár szóban

(Rövid verzió alatt egy részletesebben szeretném gomb!)

Hozzávalók kb. 6 pizzához – Igen, 6. Szerintem ez alatt nincs értelme neki állni. Ehhez jól jön ki egy adag paradicsom konzerv, ez már mondható rendes pizzázásnak, lehet cifrázni is különböző feltétekkel (bár, ha valaki járt már Nápolyban és kóstolta az eredeti PIZZÁT, tudja, hogy nem kell!), megmutathatjuk családtagjainknak és barátainknak milyen kurva jó pizzát csinálunk, és ha valami elképesztő véletlenek sorozata miatt senki se érne rá átjönni, akkor még mindig csinálhatunk belőle egy olyan sokáig friss és könnyű kenyeret, amit boltban nem igazán lehet megkapni

Tészta
Liszt: 1kg adalék mentes, szabó malom bl 55 vagy bolti 100as 
Víz: 700g szűrt vizet szoktam használni, de nagy különbség akkor se lesz, ha valaki sima csapvízzel készíti el 
Só: na ez már trükkös, nekem 3 kanál, ami kb 36g, de só erősségétől függ
Élesztő: egyre kevesebbel próbálgatom, legutóbb kb 10-15g ment 1kg liszthez
Oliva olaj: kb egy kanálnyi, elrakásnál az utolsó pillanatban körbe kenem a tésztát, hogy ne tapadjon az edénybe

Feltét és szósz
Szósz: Nos, ha valami tanultam az olaszországi pizza utunkon, akkor az az, hogy egy igazi paradicsom szósz paradicsom ízű. Nem cukor, bazsalikom, oregánó, esetleg sós, savas vagy borsos. Friss paradicsom. Én a darabolt konzerv paradicsomot egy csipet barna cukorral vagy juharsziruppal és sóval hozom fel friss nyári paradicsom ízűre még hidegen, bármi főzés vagy extra fűszer nélkül. Megéri kóstolgatni és apránként haladni, hogy megmaradjon a PARADICSOM íz. Higgyétek el: minél egyszerűbben és visszafogottabban csináljátok annál többen fogják megkérdezni, hogy: ,,ú de jó, mit raktál a paradicsom szószba”?
Sajtból a legjobb a pizza mozzarella, ami szárazabb a sima saját levében ázó társainál. Ehhez még egy pró tip, hogy előre szeleteljük fel és tegyük vissza a hűtőbe, hogy minél több időt tudjon utána a sütőben tölteni mielőtt megpirul.

Eszközök, amik nélkül meg lehet csinálni és amik nélkül nem:(jelölve a pro és a basic dolgok)
Sütő: bár létezik olyan pizza, amit edényben is meg lehet csinálni pan pizza – YouTube, de mi most az eredeti nápolyi pizzát szeretnénk megközelíteni, és ehhez szükségünk lesz egy alsó-felső légkeveréssel programot tudó sütőre. Az álom hőmérséklet 500C körül lenne, de én egy 250C-ot tudó MATTRADITION Légkeveréses sütő, fekete – IKEA-t  fogok használni.
Pizza kő/vas, öntött vas edény kis oldalfallal, a sütő alap tálcája, lényeg, hogy jól tartsa a hőt
Sütőpapír/sütőlapát, ami igazából azért kell, hogy be és ki tudjuk tenni a pizzákat. Itt meg kell említenem, hogy nálam a legtöbb sütőpapír kb 2 sütést bírt ki ekkora hőn mielőtt elkezd széttöredezni. Illetve egy sütőlapát nem termel szemetet minden egyes pizzánkkal.
Csipesz: Kifele, ha már eléggé megsült a pizza és nem tapad vagy nyúlik, csipesszel a legkönnyebb ráhúzni egy tálcára. Apróság, de ha lapátot és pizza követ használsz akkor fogod tudni igazán értékelni ezt. 
 

Kezdjük messziről
Két opciónk van. A sietős (ami annyira nem is az) néhány órás, a másik a ráérős 1nap+os
Az effektív munka ugyan annyi lesz időben mind a két tésztánál. Amitől mégis hosszabb lesz a ráérős az a várakozási idők. 

Sietősnél egy kicsit cukor is mehet az elején a víz mellé 

Amennyiben kérdésetek van a fotózással kapcsolatban, vagy szeretnétek ajánlatot kérni
töltsétek ki az adatbekérőt és küldjétek el nekem, vagy keressetek telefonon.

You cannot copy content of this page